Meridiani

(ENERGETSKI KANALI)

Starokitajska razlaga pravi, da je človek sestavljen iz materije in duha. Z uživanjem materialne hrane dobivamo energijo za obnovo svojega telesa, iz kozmosa pa prihaja do nas energija sonca, ki nam služi za duhovno rast. Obe energiji skupaj, zemeljska – Yin in ta iz kozmosa – Yang, tvorita življensko energijo človeka – Qi. Tako kot teče kri po žilah, teče Qi po meridianih.


V človeškem telesu obstaja dvanajst glavnih parnih meridianov, ki so anatomsko gledano nameščeni vzdolž glavnih živčnih poti in krvnih žil. Porazdeljeni so po levi in desni strani telesa in poimenovani po glavnih organih s katerimi so tesno povezani. Poleg teh dvanajstih, obstajata še dva posebna neparna meridiana – Ren Mai, sprednji sredinski meridian na sprednji strani telesa (»odgovorni«) in Du Mai, zadnji sredinski meridian na zadnji strani telesa (»nadzorni«).

Po teoriji sistema meridianov, ki je ena izmed osnovnih teorij Tradicionalne kitajske medicine, se življenska energija Qi po telesu pretaka v določenem zaporedju in povezano s tem kaže na t.im. notranjo uro delovanja notranjih organov ter stalni pretok Yina in Yanga:

  • od 3. do 5. ure meridian PLJUČ (YIN) in njemu parni (YANG) meridian DEBELEGA ČREVESJA od 5. do 7. ure,
  • od 7. do 9. ure meridian ŽELODCA (YIN) in njemu parni (YANG) meridian VRANICE (TREBUŠNE SLINAVKE) od 9. do 11. ure,
  • od 11. do 13. ure meridian SRCA (YIN) in njemu parni (YANG) meridian TANKEGA ČREVESJA od 13. do 15. ure,
  • od 15. do 17. ure meridian MEHURJA (YIN) in njemu parni (YANG) meridian LEDVIC od 17. do 19. ure,
  • od 19. do 21. ure meridian OSRČNIKA (YIN) in njemu parni (YANG) meridian TROJNEGA GRELCA od 21. do 23. ure,
  • od 23. do 1. ure meridian ŽOLČNIKA (YIN) in njemu parni (YANG) meridian JETER od 1. do 3. ure.
Element les kanal žolčnika in jeter

Moten pretok energije v določenem meridianu lahko povzroča težavo pri delovanju organa, povezanega s tem meridianom. Prav tako lahko simptom, ki se redno ponavlja v določeni uri, kaže na težavo s pretokom energije v takrat aktivnem meridianu, oz. organu, ki mu pripada.