Tradicionalna kitajska medicina

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) pri zdravljenju na prvo mesto postavlja osredotočanje na bolnika in ne na bolezen. Bolnika obravnava celostno, upoštevajoč duševno in duhovno zdravje in ne zgolj nastalo fizično simptomsko stanje. Po načelih TKM je pomemben cilj za uspešno zdravljenje, najti izvor bolezni, katere vzrok je porušeno notranje ravnovesje. Obravnava bolnika je torej drugačna kot v zahodni medicini, saj ima lahko enaka bolezen, pri različenih ljudeh, različen vzrok.  

Pri prizadevanju za ponovno uravnoteženje delovanja celotnega človeškega sistema, TKM na pomembno mesto postavlja življenje v skladnem odnosu z naravo ter vsestransko zmernost.

Zdravljenje po temeljih TKM se uspešno uporablja že tisočletja, ne sme pa nadomestiti oskrbe, ki jo nudi sodobna medicina pri nujni medicinski pomoči, akutnih boleznih, zdravljenju bakterijskih infekcij in raka ter hudih telesnih poškodbah.

Glede na to, da so po načelih TKM prehrana, gibanje in pozitivna naravnanost bistvenega pomena za dobro zdravje, se pri zdravljenju najprej svetuje glede prehrane (dietoterapija) ter telesne vadbe (Qi GongTai Chi Chuan). Nadalje, vkolikor za ozdravitev to ne zadostuje, se izbere oziroma uporablja različne metode zdravljenja: fitoterapija (zdravljenje z zelišči), akupunktura (stimulacija z iglami), akupresura, masaža tu-ina, refleksoterapija, moksikacija (zdravljenje z gorečimi zelišči), ventuza terapija (vakumizacija kože) … ali kombinacije le-teh: Qi gong akupresura, tu-ina akupresura …

Osnovni temelji filozofije TKM so koncept Qi-ja, nauk o meridianih, teorija Yina in Yanga ter teorija o petih elementih.