Prvobit

Qi

Beseda Qi (Chi) izvira iz Kitajske, prevedena je na mnogo načinov od življenjska sila, energija, dih, zrak, vitalna esenca …

Je osnovni element Tradicionalne kitajske medicine (TKM).

Qi je energija, ki ustvarja gibanje in vzdržuje univerzum. Omogoča gibanje vesolja in atomov znotraj vseh fizičnih teles. Je sila, ki dovoljuje semenu rasti v mogočno drevo ali zarodku v odraslo bitje. Qi je oživljajoč dejavnik v vseh bitjih. Je vitalna življenska energija.

Teorija o Qi-ju sega v čas Rumenega cesarja Huang Ti-ja (2698-2598 p.n.š.). Cesarju se pripisuje najstarejše medicinsko delo Nei King So Uen (Klasika interne medicine) v katerem so zbrana vsa v davnini pridobljena znanja. Delo sestoji iz dveh knjig, Huang Ti So Uen (vprašanja Huang Tia) in Sing shu (kompletno delo o akupunkturi, mokši, diagnostiki, Qi energiji, prehrani itd.)

Po teoriji TKM je opredeljenih več različnih vrst življenske energije Qi, med katerimi se kot pomembnejši opisujeta Izvorni Qi – od prednikov podedovana Izvorna energija, ki deluje iz esence shranjene v ledvicah in s hrano in dihanjem Pridobljeni Qi – Pridobljena energija.

Enako kot je za zdravje potrebna telesna aktivnost, je tudi za neoviran pretok Qija potrebna dodatna zunanja stimulacija (gibanje na svežem zraku, ustrezna prehrana, dober spanec, zdravi odnosi…).

Scroll to Top