Qi

Beseda Qi (Chi) izvira iz Kitajske, prevedena je na mnogo načinov od življenjska sila, energija, dih, zrak, vitalna esenca …

Je osnovni element Tradicionalne kitajske medicine (TKM).

Qi je energija, ki ustvarja gibanje in vzdržuje univerzum. Omogoča gibanje vesolja in atomov znotraj vseh fizičnih teles. Je sila, ki dovoljuje semenu rasti v mogočno drevo ali zarodku v odraslo bitje. Qi je oživljajoč dejavnik v vseh bitjih. Je vitalna življenska energija.

Teorija o Qi-ju sega v čas Rumenega cesarja Huang Ti-ja (2698-2598 p.n.š.). Cesarju se pripisuje najstarejše medicinsko delo Nei King So Uen (Klasika interne medicine) v katerem so zbrana vsa v davnini pridobljena znanja. Delo sestoji iz dveh knjig, Huang Ti So Uen (vprašanja Huang Tia) in Sing shu (kompletno delo o akupunkturi, mokši, diagnostiki, Qi energiji, prehrani itd.)

Po teoriji TKM je opredeljenih več različnih vrst življenske energije Qi, med katerimi se kot pomembnejši opisujeta Izvorni Qi – od prednikov podedovana Izvorna energija, ki deluje iz esence shranjene v ledvicah in s hrano in dihanjem Pridobljeni Qi – Pridobljena energija.

Enako kot je za zdravje potrebna telesna aktivnost, je tudi za neoviran pretok Qija potrebna dodatna zunanja stimulacija (gibanje na svežem zraku, ustrezna prehrana, dober spanec, zdravi odnosi…).