Ročna limfna drenaža po dr.Vodderju

Ročna limfna drenaža je sodobna masažna in terapevtska tehnika s katero stimuliramo delovanje limfnega žilnega sistema in s tem posledično pripomoremo pri odstranjevanju odpadnih snovi in tekočin iz tkiv telesa.

Limfni sistem

Kroženje limfe je motorično, limfa se po svojem ožilju premika zgolj s pomočjo krčenja žilnih sten in nima svojega lastnega pogona, kot jo ima krvni sistem (srce). Prav zato je uporaba te masaže in terapije toliko bolj dobrodošla. Motnje v pretočnosti oziroma njena upočasnjenost namreč ogroža psiho fizično zdravje človeka. To se lahko izraža kot vsesplošno slabo počutje, razdražljivost , zatekanje udov, zabuhli očesni mešički, povišana telesna teža, celulit, motena prebava, depresija, …  ali pa preraste v resne zdravstvene težave, ki nastopijo kot  posledica zmanjšane zmožnosti uničevanja povzročiteljev raznih bolezni (oslabljen imunski sistem).

Ročna limfna drenaža je masažno terapevtska tehnika pri kateri so pritiski dlani nežno rahli. Črpanju podobni, počasni in monotoni gibi sledijo ritmu utripa limfnih žil v smeri področij, kjer se nahajajo limfni vozli, v katerih se vršijo pomembni procesi, med drugim tudi filtriranje limfe. Olj ali mazil kože se pri masaži ne uporablja.

Uporaba ročne limfne drenaže je zelo široka, saj se jo maserji in terapevti poslužujejo v medicinske in kozmetične namene.

Posamezno področje telesa (obraz, roke, noge, trebuh…) ne dreniramo več kot 20 minut, masiranje pa naj ne bi trajalo več kot 50 minut.

Ročne limfne drenaže se ne izvaja pri rakastih obolenjih, epilepsiji, zvišani temperaturi, kroničnih vnetjih, odprtih ranah, tuberkulozi, …

Pripomore namreč k povečani

  • regeneraciji organizma in
  • relaksaciji telesa in duha, kar
  • okrepi imunski sistem,
  • ublaži vsevrstne telesne bolečine ter
  • sprosti napetosti, ki jim botrujejo stresni dejavniki.
Ročna limfna drenaža

Ročna limfna drenaža se kot uspešna izkazuje pri

  • povečanju tonusa mišic (upadlih najsi bo kot posledica poškodb, hujšanja, staranja… )
  • izboljšanju tonusa kože (kar se izrazi npr. kot zmanjšanje gub, strij, brazgotin…)
  • anticelulitnih tretmajih itd.