Nasveti

Obnašanje in ravnanje po lastnem občutku in meri je vsekakor na prvem mestu, a vendarle je včasih dobro prisluhniti nasvetom, saj nam bi znali biti v pomoč in korist.

ZIMA, SEZONA MRAZA IN TEME

Kar o sezoni mraza in teme piše in priporoča kitajska tradicionalna medicina, v marsičem spominja na dobrohotne nasvete naših babic…

ZIMA je letni čas elementa Vode, povezan s cirkulacijo krvi, solzami, mehurjem in ledvicami. Sezona mraza in teme je čas za opazovanje lastnih čustev, hotenj ali misli, čas za počitek in obnovo. Je najbolj Yin letni čas, ko naj bi morali v telo vnašati čimveč Ognja oziroma Yang živil, ki krepijo mehur in ledvice; organa, ki telesu zagotavljata toploto in energijo.

Pomembno je torej, da jemo čim manj surove hrane, saj le-ta telo ohlaja. Kuhajmo krepke enolončnice z uporabo živil, ki grejejo: fižol, leča, oves, kvinoja, riž, repa, zelje, krompir, jajčevci, paprika, brstični ohrovt, govedina, jagnetina, piščanec, divjačina, drobovina, plava riba…

Uporabljajmo morsko sol in začinimo jedi z vročimi začimbami: česen, poper, muškatni orešček, čili, rožmarin…

Pripravimo ali specimo si sladice s piro, kozjim mlekom, praženimi oreščki, kakavom, avokadom, cimetom, črnim sezamom… Kozarec kuhanega vina s klinčki ali ingverjevega čaja nas bosta s svojo Yang energijo pogrela do vročega.

In pozor, zmotno je mnenje, da se pred prehladom ubranimo s pomarančnim ali limoninim sokom. Pomaranča in limona imata namreč Yin energijo, kar nas ohladi. Prav tako nas bo naprimer zeleni čaj, čeprav vroč, le ohladil.

Zima je čas za varčevanje z energijo, vendar to ne pomeni, da moramo popolno mirovati kot medved v zimskim spanju. Ples, Tai Chi, Qi Gong in joga so rekreacije Elementa Vode, vladajočega v tem letnemu času.

V času zime je še posebej pomembna skrb za mehur in ledvica. Pazimo nanje in jih toplo zaščitimo pred mrazom in vetrom.

Oblačila v rdečih, rumenih in oranžnih odtenkih nas bodo ogrela bolj kot oblačila v hladnih barvah, poleg tega pa nas tudi poživila ter navdajala z optimizmom in radostjo.

Pisma iz naše podzavesti, ki jih dobimoskozi sanje, so v sezoni mraza in teme bolj globoka, zato si jih je vredno zapisati ali kako drugače evidentirati. To zabavno in kreativno početje nam bo razkrilo mnogo lastnih notranjih modrosti neprecenljive vrednosti.

Kolebate pri iskanju odločitve? Ste neodločni? Imate težave s prebavo? Ste nenehno utrujeni? Se vam kopiči maščoba?

Vzrok lahko tiči v neharmoničnim pretoku energije žolčnika.

S Qi Gong samomasažo  oziroma potrkavanjem po poti energetskega kanala (meridiana) žolčnika posredno stimuliramo jetra, ki so z žolčnikom tesno povezana pri izredno pomembni telesni funkciji – presnovi maščob.  Jetra v  črevesje izločajo žolč, ki topi maščobe in holesterol  v hrani, ki smo jo zaužili. Višek izločenega žolča se skladišči v žolčniku za primere, ko ga črevesje  za kakovostno prebavo in absorbcijo hranljivih snovi potrebuje več. V kolikor prihaja do nepravilnega delovanja ali celo odstranitve žolčnika, se žolč nenehno izloča v prebavila, kar privede do problemov pri prebavi in dolgoročno pomanjkanja določenih nujnih hranil.

V kitajski tradicionalni medicini imata Jetra in Žolčnik nalogo skladiščenja in razdeljevanja.  Jetra  kot general vojske, zadolžen za pripravo strategije  in Žolčnik kot oficir na čelu, moder in previden v odločanju in popoln v presoji. V kitajskem jeziku se na enak način kot  “majhen pogum”  napiše  “majhen žolčnik”.

S Qi Gong samomasažo  oziroma potrkavanjem po poti kanala žolčnikaspodbudimo močan in uravnotežen pretok ter s tem okrepimo samozavest , stabilnost in odločnost.

Z dlanjo potrkavamo hkratno po obeh bočnih straneh telesa (glej potek kanala na sliki), v smeri od glave do stopala, z močjo, da je to še znosno. Priporočljivo vsak dan 5 minut. Učinkovitost samomasaže povečamo, če jo izvajamo zvečer med  23:00 in 1:00, ko je meridian žolčnika najbolj aktiven.

Kanal žolčnika

Dihalna tehnika proti GLAVOBOLU in UTRUJENOSTI

Glavobol in utrujenost
Skrb ne odžene jutrišnjega problema, odžene pa današnji mir, zato naj nam skrb ne zastira pogleda in ne najeda zdravja.

Prvobiten nasvet za prvo reakcijo, KO NAS ZASKRBI:

 
Ko nas zaskrbi

ZMANJŠANJE APETITA

je v večini primerih ključ do znižanja telesne teže in njene ohranitve na idealni ravni.

Uspešno in edino zdravo je, da to dosežemo na čimbolj naravni način. Eden izmed njih je akupresura in samomasaža natančno določenih točk. 

Po masažni črti, v smeri kot je prikazano na sliki, srednje močno potegnite s palcem druge roke. Masažo izvajajte pred jedjo, ponovite po 24x na obeh dlaneh.

Kajenje škodljivo zdravju

Vsem je dobro znano, da kajenje škoduje zdravju. To zavedanje je za mnoge kadilce zelo veliko breme. ČE ŽE KADITE, POSKRBITE, DA VAM STRUPI VSAJ MALO MANJ ŠKODIJO IN MANJ UNIČUJEJO ZDRAVJE.

  • Za čiščenje nikotina iz telesa sta najpomembnejša zrak in voda. Proces razstrupljanja bo pospešil svež zrak. Vzemite si vsak dan čas za sprehod ali intenzivnejšo rekreacijo v naravi (npr. tek, raztezalne ali aerobne vaje, …) ter pri tem globoko dihajte.
  • Pijte veliko vode, po možnosti izvirske, vsaj 8 do 12 kozarcev na dan.
  • Pijte sveže pripravljene sadne in zelenjavne sokove. Najboljša izbira so sokovi agrumov, jabolčni sok in sok črnega ribeza. Zelenjavni sok si pripravite iz korenčka, rdeče pese in belušov.
  • Pospešeno izločanje nikotina iz telesa dosežete s postenjem, ob uživanju sadnih in zelenjavnih sokov. (Pred pričetkom kakršnega koli posta se je priporočljivo posvetovati s svojim zdravnikom.)
  • Uživajte veliko vitamina C in E, ki sta najpomembnejša antioksidanta. Največ vitamina C vsebujejo borovnice, ribez, agrumi, melone, kivi, jagode, ananas, peteršilj, ohrovt, cvetača, paradižnik, špinača, paprika … Vitamin E pa se nahaja v hladno stiskanih rastlinskih oljih, oreščkih, otrobih, žitih, stročnicah, špinači.
  • Koencim Q10 je še eden antioksidant, ki varuje celice in jetra. Ščiti tudi tkiva srca pred poškodbami, ki jih povzroča nikotin v krvnem obtoku. Temnolistnata zelenjava, kot sta brokoli in špinača, oreški, morska hrana in meso, med drugim vsebujejo tudi koencim Q10 .
  • Jetra pri procesu razstrupljanja nosijo pomembno vlogo. Zadostno uživanje vitamina B je bistveno za pravilno in optimalno delovanje tega organa. Dober vir vitamina B so polnozrnati izdelki, leča, banane, krompir, feferoni, fižol in kvas. Najdemo ga tudi v mlečnih izdelkih, jajcih, temno zeleni zelenjavi, orehih, puranjem mesu, tunini, jetrih …
  • Čiščenje strupov iz telesa poteka tudi skozi kožo, zato je priporočljivo uživati živila, ki pospešujejo potenje (npr.ingver, česen, čili … )

Učinkovito LAJŠANJE ZOBOBOLA s pritiskom na akupresurne točke, ki se nahajajo okoli nohta palca.

Pri bolečini zoba, ki se nahaja v spodnji čeljusti, najdete ustrezno točko na zgornji polovici nohta (rob palca), pri bolečinah zob v zgornji čeljusti pa se ustrezne točke nahajajo na spodnji polovici nohta. (glej sliko)

Na točko pritiskajte z masažno palčko ali podobnim predmetom, npr.zobotrebec, kemični svinčnik (brez črnila)… Ko najdete bolečo točko, ta ustreza bolečemu zobu (preverite na sliki).

 

Zobobol

Temeljito masirajte nekaj minut. Običajno se bolečina zmanjša ali celo popolnoma izgine.

V kolikor to ne pomaga, preverite še enkrat ali ste uporabili akupresurno točko, ki ustreza bolečemu zobu. (Na točko lahko položite tudi seme ajde in prelepite z obližem ter od časa do časa pritisnete na seme.) 

Intenzivna bolečina v čeljusti poleg bolečine v levi roki, slabosti in prekomernega potenje spada med najpogostejše simptome srčnega napada. 60% ljudi, ki so imeli srčni napad medtem ko so spali, se ne zbudi več! Bolečina v čeljusti vas lahko prebudi iz trdnega spanca. Bodite previdni in se zavedajte. Več kot veste, boljše možnosti imate, da bi lahko preživeli.

Bolečina v čeljusti

Olajšajmo bolečino svojemu malčku z nežno masažo stopal

Olajšajmo si PREDMENSTRUALNI SINDROM s pomočjo kitajske tradicionalne medicine