Teorija 5 elementov

Teorija petih elementov

Starodavni kitajski raziskovalci so verjeli, da je naše vesolje sestavljeno iz petih osnovnih elementov – kovine, vode, lesa, ognja in zemlje (prsti).

»Element« v kitajščini pomeni gibanje, spremenljivost in razvoj. Tudi pri petih elementih lahko upoštevamo njihovo polarnost, imajo svoje Yin in Yang strani. Premikajo se, zbledijo, očistijo in se spreminjajo ves čas. Njihovo gibanje je, ko so v ravnotežju, počasno in stabilno, v neravnotežju pa nestabilno in nepredvidljivo.

Gre za odnos podobnosti (proizvajalni krog), kar pomeni podporo, pomoč, pridelovanje …

  • voda lahko pomaga drevesu (les), da raste,
  • les lahko pomaga ognju, da gori
  • ogenj lahko pomaga ustvarjati prah (zemlja),
  • zemlja lahko pomaga, da se oblikujejo minerali (kovina),
  • kovina lahko zadržuje vodo.

Vse v vesolju, vključno z ljudmi, ima odnos s temi petimi elementi.

Element VODE je povezan z ledvicami, mehurjem, hormoni, kostmi, s čutilom sluha-ušesi, ter na čustveni ravni s strahom.
Element OGNJA je povezan s srcem, ožiljem in cirkulacijo, s tankim črevesjem, metabolizmom, s čutilom okusa-jezikom, ter na čustveni ravni z veseljem.
Element ZEMLJE je povezan z vranico, želodcem, presnovo, mišicami, s čutilom okusa-ustmi, ter na čustveni ravni s premišljevanjem.
Element KOVINE je povezan s pljuči, debelim črevesjem, živci, s čutilom voha-nosom in čutilom tipa-kožo, ter čustveni ravni pa z žalostjo.
Element LESA je povezan z jetri, žolčnikom, trebušno slinovko, črevesjem, ščitnico, tetivami, kitami, lokomotornim aparatom, s čutilom vida-očmi, ter na čustveni ravni z jezo.

Za ohranitev zdravja morajo biti elementi v sinhronizaciji. Npr. neravnovesje elementa OGENJ povzroči nepravilno delovanje srca, kar dalje lahko vpliva na spanje (nespečnost ali prevelika potreba po spanju), povzroči demenco, psihoze … Npr. neravnotežje elementa LESA vpliva na gibanje, kar se kaže kot težave pri gibanju sklepov, bolečinah v mišicah … Npr. oslabljen element KOVINE pri človeku povzroča cinizem, splošno nezadovoljstvo, dolgočasje … iz česar lahko sledi neravnovesje in bolezenski simptom v organu (pljuča, debelo črevo, koža …), ki pripada temu elementu … itd.

Za optimalno sinhronizacijo elementov lahko poskrbimo tudi sami z izvajanjem točno določenih Qi Gongov.