Refleksna masaža prispevki

ZGODOVINA REFLEKSOCONSKE MASAŽE

Refleksologijo mnogo ljudi povezuje z okultnim znanjem, resnica pa je, da je refleksoconska masaža (RCM) ena izmed najstarejših metod zdravljenja. Njen razvoj sega daleč nazaj, v čas Starega Egipta, Sumercev, stare kitajske in indijske tradicionalne medicine. O tem pričajo zapisi v starodavnih indijskih svetih knjigah Vede (Ayurveda), slika najdena v egipčanski grobnici iz leta 2300 p.n.š. …

Moderna RCM se je začela kot resna zdravilska metoda z omenjanjem imena ameriškega zdravnika William-a Fitzgerald-a (1872–1942). V njegovi knjigi Conska terapija (Zone Therapy) je postavljeno osnovno orientacijsko izhodišče moderne RCM. 

Korak naprej je na podlagi lastnega raziskovanja naredila Eunice Ingham (1879-1974) z ugotovitvijo, da stopalo ponuja zemljevid vseh telesnih delov in organov. Iz tega je izoblikovala posebne tehnike prijemov, ki se štejejo za pričetek sodobne refleksoterapije.

Njeno delo nadaljuje, razširja in še poglablja njena učenka, Hanne Marquardt, ki je avtorica številnih knjig na temo RCM in spremljajoče problematike.

Refleksologija si v zahodnem svetu šele utira pot v sodobno zdravstvo, in se uporablja predvsem v preventivne namene, ni namreč metoda s katero bi postavljali diagnoze, niti ni metoda s katero bi lahko nadomestili medicinsko zdravljenje. Navkljub temu pa jo številni zdravniki in terapevti že uporabljajo tudi v diferencialno diagnostične namene, saj občutljive in boleče točke na stopalu običajno pokažejo, kateri organ telesa je prizadet.

Stopala refleksne točke prispevki